неделя, 23 октомври 2011 г.

Блестящ домашен пластелин

Състав:


3 ч.ч. бяло брашно
1/4 ч.ч. сол
6 ч.л. кремотатър/ винена киселина * (играе ролята на консервант)
3 ч.ч. вода
3-4 с.л. растителна мазнина
1 ч.л. ванилова есенция *
2 с.л. бяла боя за храна *
гел боя за храна
едър брокат




Приготвяне:


Смесете сухите съставки (без броката). В тенджера с дебело дъно поставете водата, мазнината, ваниловата есенция и бялата боя. Ванилията ароматизира приятно тестото, но е изобщо задължителна за направата му. Бялата боя добавям, тъй като без нея тестото има нормалния жълтеникав цвят, а аз искам да постигна ярки и чисти цветове. Ако нямате такава можете спокойно да я пропуснете. Изсипете вътре сухите съставки. Разбъркайте добре, за да не се образуват бучки- трябва да е съвсем гладка смес.


Поставете тенджерата на умерен огън и започнете да бъркате с дървена лъжица докато тестото започне да се отделя от стените и се оформи на топка (като пареното тесто). Този процес е леко неприятен и досаден, особено ако не сте с мускулите на Мадона, но пък малко фитнес никога не е излишен.
Прехвърлете готовото тесто върху плота или чиния и оставете да се охлади напълно.


Разделете тестото на равни части, според броя цветове, които искате да направите. Повече от четири цвята трудно могат да се направят според мен, защото биха били в много малки количества. Ако искате само един цвят пластелин, можете да поставите боята още в течните съставки в началото и да си спестите месенето на този етап.


С помощта на клечка за зъби поставете боя върху всяка топка пластелин. Сложете си латексови ръкавици, за да не си съсипете ръцете- хранителната боя не се мие лесно! Започнете да месите докато получите съвсем хомогенен цвят. По средата на месенето, когато вече боята се е поела добре и няма мокри петна, можете да добавите и броката, за да си спестите малко месене. Аз чак на третата топка се сетих, но хората отдавна са казали, че който няма акъл има....е, ръце в моя случай.


Получиха се много по- ярки и свежи цветове този път, защото използвах бялата боя в началото. Ако намеря стара снимка ще покажа каква е разликата в цвета, когато няма предварително избелване на тестото. За мен- огромна!


Получава се страхотен, мек и толкова приятен пластелин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар